vrijdag 23 maart 2018

Bezoek aan de marinebasis te Zeebrugge en aansluitend naar Seafront!

Donderdag morgen werden we hartelijk ontvangen door Louwrens, onze gids. We kregen eerst een beetje uitleg over de marine en daarna mochten we op een mijnenveger. Daar werden we ook welkom geheten door de commandant. We mochten een volledige rondgang doen op het schip en al onze vragen werden beantwoord. Soms moesten we toch wel lastige trapjes op en af! We hadden daarna een afspraak met de schipper van de 'Spin'. Het was verschrikkelijk koud en het regende, maar de jongens mochten elk om beurt een stukje sturen. Dat maakte veel goed. Daarna maakten we kennis met de scheepslift en wandelden we door de loods. Nog een uitleg over de mijnen en we mochten aan tafel. Verschillende jongens hadden tegen dan al veel honger. Er was een groentebuffet, tomatensoep en spaghetti. Als toetje mochten ze kiezen uit een stuk fruit of een chocoladepudding. De keuze was vlug gemaakt.
Na het eten moesten we afscheid nemen van de marine en meldden we ons aan in Seafront. Dit is een themapark over zee en zeevaart, over vis en visserij.
Eerst deden we een rondgang in het museum met aansluitend een bezoek aan de Russische onderzeeƫr. We zijn afgedaald in het ruim van dit stalen gevaarte en we hebben aan den lijve ondervonden hoe beklijvend het leven aan boord was tijdens de grauwe dagen van Koude Oorlog. Onze lenigheid hebben we getest toen we door de mangaten moesten kruipen. We hebben door de periscoop gekeken en we stonden versteld dat de bemanning de ontelbare kraantjes, buizen, radars en knoppen uit elkaar konden houden. Op het einde van het bezoek ervoeren we tijdens een aanvalssimulatie hoe het er aan toe ging in tijden van gevaar....
Daarna gingen we aan boord van het lichtschip West-Hinder. De bemanning van een lichtschip had als hoofdtaak het onderhoud van het schip en de lichtinstallatie en het verzekeren van de uitkijk naar eventuele scheeps- en vliegtuigongevallen. Tot de neventaken behoorden: het geven van waarschuwingsseinen bij stormwind, het verrichten van meteorologische en stroomwaarnemingen, metingen van golfhoogte en controle van zeewater op olieverontreiniging. De 9-koppige bemanning van een lichtschip verbleef voor een periode van twee weken aan boord, daarna werden ze afgelost en waren ze twee weken thuis.
Langzaam maar zeker werden de lichtschepen voor onze kusten vervangen door onbemande lichtplatforms of navigatieboeien. Het schip werd in 1995 overgedragen aan het maritiem themapark Seafront. De 420 ton wegende West-Hinder werd in een put naast de kade getild door Norma, destijds de grootste drijvende kraan van Zeebrugge.

Verwelkoming door onze gids Louwrens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten