maandag 21 december 2015

Schaatsen in het Boudewijnpark en bezoek aan het Historium te Brugge!

Op donderdag 17 december vertrokken we met 5 jongens van het zesde naar Brugge. Aangekomen op de schaatspiste waren er heel wat jongeren aan het schaatsen. Pas om 11u15 (toen alle andere schaatsers weg waren) begon voor ons de echte pret! We hebben ons enorm geamuseerd!
Na het verorberen van het lunchpakket gingen we te voet op weg naar de markt te Brugge. We werden daar verwacht om de Gouden tijd van Brugge te ontdekken. Nadien kregen we nog een kleine gidsbeurt door Geert, waarbij we wat meer leerden over enkele bezienswaardigheden.

Als je hier klikt leer je heel wat meer over het Historium!

Veel kijkgenot!De Smedenpoort is een van de vier overgebleven stadspoorten van Brugge. De eerste poort dateert van 1297-99, maar werd in 1367-68 herbouwd door de meester-metselaars Jan Slabbaert en Mathias Saghen. Later werd ze nog enkele keren verbouwd. Kenmerkend aan deze poort is dat ze, net als de Ezelpoort, volledig omringd is door water.
Aan de Smedenpoort hangt een bronzen schedel ter nagedachtenis van een gebeurtenis uit 1691. In dat jaar bracht de Brugse zeeman Jacob Wyndekens een samenzwering aan het licht. Een zekere François van der Straeten, een Eeklonaar, had afgesproken met een kleine groep Franse soldaten om hen 's nachts de stad via de Smedenpoort binnen te smokkelen. Zij zouden zich verbergen in barakken die zich nabij het Waterhuis bevonden. In alle vroegte zouden zij dan de poortwachters overmeesteren, de poort openen en vrij spel geven aan een groot Frans leger dat zich in hinderlaag in het Tillegembos bevond. Diezelfde dag nog, de 26ste juni van het jaar 1691, werd de verrader François van der Straeten opgehangen, daarna zijn hoofd afgehakt en dat hoofd werd op een ijzeren pin op de Smedenpoort gezet. Ondertussen werd de schedel vervangen door een bronzen exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten